Σε περιπέτειες μπήκε ο Δήμος της Νέας Ιωνίας εξαιτίας της αποδοχής αρχικά από τη δημοτική αρχή του Ηρακλή Γκότση, στην απομάκρυνση 12 συμβασιούχων του Δήμου, οι οποίοι υπηρετούσαν στις δημοτικές υπηρεσίες με ασφαλιστικά μέτρα.
Χρειάστηκε η πολυήμερη κατάληψη του δημαρχείου της πόλης από το Σύλλογο των Εργαζομένων, οι πιέσεις της αντιπολίτευσης εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου, για να αποφασίσει ο Δήμαρχος – υπόδειγμα κατά τον ΣΥΡΙΖΑ , κ. Γκότσης, να επαναφέρει τους εν λόγω εργαζόμενους στη θέση τους.
Απόλυση και κατάληψη
Το όλο ζήτημα αφορά 12 συμβασιούχους, οι οποίο απασχολούνταν τα τελευταία δύο χρόνια στις δημοτικές υπηρεσίες με καθεστώς ασφαλιστικών μέτρων, αφού οι αρχικές συμβάσεις τους έχουν λήξει.
Ωστόσο, στις 31 Οκτωβρίου έπαυσαν να ισχύουν τα ασφαλιστικά μέτρα, καθώς δεν κατέστη εφικτό να οριστεί δικάσιμος της κύριας αγωγής τους μέχρι εκείνη την ημερομηνία όπως ορίζει ο νόμος – έχουν κλείσει δικάσιμο για Δεκέμβριο- και οι 12 συμβασιούχοι βρέθηκαν εκτός Δήμου.
Έτσι, οι υπόλοιποι εργαζόμενοι αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν, καταλαμβάνοντας το δημαρχείο, ζητώντας να παραμείνουν στις θέσεις τους οι συνάδελφοι τους, με το Σωματείο να καταγγέλλει τη δημοτική αρχή γιατί «εφαρμόζει έναν μνημονικά νόμο που είναι διάτρητος», όπως υποστηρίζουν, «νομικά και ηθικά».
«Ότι λέει ο νόμος»
Το θέμα ήρθε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Νέας Ιωνίας, με τον δήμαρχο να δηλώνει αδυναμία αντίδρασης.
«Σκληρός νόμος, αλλά νόμος. Δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά», ήταν η απάντηση του κ. Γκότση στις πιέσεις της αντιπολίτευσης για να βρεθεί ένας τρόπος και να μην χάσουν την δουλειά τους οι εν λόγω συμβασιούχοι.
Γιατί δεν ζητήσατε εκδίκαση;
Έντονη η κριτική που ασκήθηκε από τον δημοτικό σύμβουλο της μειοψηφίας Γιώργο Τσοπανίδη: «Θα μπορούσατε ή να αφήσετε να κριθεί το ζήτημα αυτό στο αρμόδιο Δικαστήριο, στο οποίο ήδη εκκρεμεί η συζήτηση της αγωγής το Δεκέμβριο και να μη βιασθείτε να δείξετε το μονοπάτι της ανεργίας στους εργαζομένους ή εκπροσωπώντας το Δήμο να ζητήσετε εσείς νομικά να δικασθεί η υπόθεση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2013.
Την ευχέρεια αυτή την έχουν και οι δύο πλευρές, δηλαδή οι εργαζόμενοι, αλλά και ο ίδιος ο Δήμος που νομίμως τον εκπροσωπείτε», απεύθυνε προς τον δήμαρχο.
« Δεν θα παρανομήσουμε»
Όπως ήταν φυσικό, το θέμα έφερε κόντρα και το Σύλλογο Εργαζομένων στο Δήμο της Νέας Ιωνίας, ο οποίος, συνεπικουρούμενος από την ΠΟΕ – ΟΤΑ, επιτέθηκε στον δήμαρχο για τους χειρισμούς του στην υπόθεση.
Απάντηση στις εις βάρος του κατηγορίες έδωσε ο κ. Γκότσης: «Η Δημοτική Αρχή, όπως έχει πράξει ΟΛΟ αυτό το χρονικό διάστημα που είναι στη διοίκηση του Δήμου, ποτέ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙ στις υπηρεσίες να ΠΑΡΑΝΟΜΗΣΟΥΝ.
Η πλειοψηφία της διοίκησης του Σωματείου, αρνείται όσες προτάσεις έγιναν από την Δημοτική Αρχή, ώστε να αντιμετωπίσουμε ΜΑΖΙ το πρόβλημα.
Εμμένει σε μια στείρα στάση και σε μια ΑΝΗΘΙΚΗ και ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΗ επίθεση απέναντι στη Δημοτική Αρχή και τον Δήμαρχο».
Τελικά « παρανόμησε»
Πάντως η πίεση του Σωματείου, με την κατάληψη του δημαρχείου, έπιασε τόπο και εν τέλει ο δήμαρχος πήρε …πίσω στο Δήμο τους απολυμένους συμβασιούχους.
Το πιθανότερο να μην μπορέσει να τους πληρώσει για τον καιρό που απασχολούνται έως το τελικό δικαστήριο, σύμφωνα όμως με τους ειδικούς, η πολιτική απόφαση να γυρίσουν στις υπηρεσίες τους θα μετρήσει στην τελεσίδικη απόφαση που θα κρίνει και το μέλλον τους.





