Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας , πραγματοποιήθηκε το 3ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για τη ρωσική γλώσσα, που διοργανώνει η Ανώτατη Σχολή Μετάφρασης του Κρατικού Πανεπιστήμιου της Μόσχας «Μ.Β. Λομονόσοβ», στη Χαλκιδική.
«Ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζουμε δράσεις που φέρνουν πιο κοντά στην Ελλάδα τους Ρώσους πολίτες και προωθούν την αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία προς τη χώρα μας, αναδεικνύοντας την Κεντρική Μακεδονία σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό. Επενδύουμε στρατηγικά στην αγορά της Ρωσίας τόσο στο πεδίο του τουρισμού όσο και σε εκπαιδευτικές αλλά και επιχειρηματικές συνέργειες, οι οποίες αποβαίνουν προς όφελος και των δύο πλευρών. Χαιρετίζουμε και επιβραβεύουμε τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού της Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να προβάλλουν στη ρωσική αγορά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στην τόνωση της τουριστικής κίνησης και την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος απένειμε τιμητική πλακέτα στον επιχειρηματία Γιώργο Μουζενίδη για τη συνεισφορά του στην προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Κεντρικής Μακεδονίας στη Ρωσία.
Το Γ΄ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «H ρώσικη γλώσσα στο σύγχρονο κόσμο: παραδόσεις και νεωτερισμοί στην διδασκαλία της ρώσικης ως ξένης και μετάφραση», διοργανώθηκε σε συνεργασία και με τη υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη, της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας, του Ρωσικού Πολιτισμικού και Επιστημονικού Κέντρου της Αθήνας, του Ομοσπονδιακού Πρακτορείου Τύπου και Μαζικής Ενημέρωσης της Ρωσίας και του Τουριστικού Πρακτορείου “Mouzenidis Travel”.
Στο συνέδριο συμμετείχαν πάνω από 120 διακεκριμένοι επιστήμονες από διάφορες χώρες: Ελλάδα, Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετάνια, Ισπανία, Αυστρία, Ινδία, Τουρκία, Σερβία, Π.Γ.Δ.Μ., Ισραήλ, Ουκρανία, Γεωργία, Αρμενία, Καζαχστάν, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, οι οποίοι αντήλλαξαν απόψεις πάνω σε έναν ευρύ κύκλο θεμάτων που συνοψίζονται γενικά στις εξής θεματικές κατηγορίες:
1. Η ρωσική γλώσσα στο σύστημα προετοιμασίας ειδικών της διαγλωσσικής επικοινωνίας
2. Θεωρία, Ιστορία, Μεθοδολογία μετάφρασης
3. Πολιτισμό – ανθρωπολογικές όψεις της διαγλωσσικής επικοινωνίας.