Σε χρόνο –ρεκόρ από τότε που ανέλαβε τα ηνία του αρμόδιου φορέα ( ΕΔΣΝΑ) , ο Περιφερειάρχης Αττικής , Γιιάννης Σγουρός , απαλλάσσει την Αττική και τα νησιά της από 11 παράνομες χωματερές , οι οποίες επί δεκαετίες αποτελούσαν πραγματικά βραδυφλεγείς βόμβες τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για το περιβάλλον.
Πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκαν οι έξι σχετικοί διαγωνισμοί με τη συμμετοχή 75 ενδιαφερομένων εταιρειών για τις αποκαταστάσεις 11 Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων .
Πρόκειται για τις εργασίες που αφορούν τις αποκαταστάσεις των ΧΑΔΑ Νήσων Αττικής (Μέθανα-Αγκίστρι), Κερατέας, Μεγαρέων, Σπετσών, Β.Α. Αττικής (Βαρνάβας-Κάλαμος-Αυλώνας-Γραμματικό), Ν.Α. Αττικής (Π. Φώκαια – Καλύβια), των οποίων ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα21,8 εκ.€ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Η ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης των μη λειτουργούντων ΧΑΔΑ αποτελεί βασική προτεραιότητα της διοίκησης του ΕΔΣΝΑ για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, διασφάλισης της δημόσιας υγείας, αλλά και τήρησης των υποχρεώσεων της χώρας μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Υπενθυμίζεται ότι για τις ανεξέλεγκτες χωματερές η χώρα μας απειλείται εδώ και χρόνια με την επιβολή βαρύτατων προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία θα επιβαρύνουν την εθνική μας οικονομία και εν τέλει τους πολίτες.
Την αναγκαιότητα να ολοκληρωθούν ταχύτατα οι διαδικασίες για τις αποκαταστάσεις των ΧΑΔΑ είχαν επισημάνει πολύ πρόσφατα σε όλους τους τόνους και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια της 4ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ Αττικής.
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, τόνισε : «Η υλοποίηση των έργων αποκατάστασης όλων των ανενεργών ΧΑΔΑ είναι επιβεβλημένη, τόσο για λόγους δημόσιας υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος, όσο και για λόγους δημοσιονομικού συμφέροντος, αφού ενδεχόμενη επιβολή οποιουδήποτε προστίμου θα αποτελούσε σοβαρό πλήγμα στην εθνική οικονομία. Κυρίως, όμως, θα συνιστούσε πλήγμα στην εθνική προσπάθεια να βελτιωθεί η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό και να ανατραπεί το μέχρι σήμερα υφιστάμενο έλλειμμα αξιοπιστίας».