Πέντε εκατ. ευρώ θα δοθούν ως πρώτη δόση έκτακτης επιχορήγησης, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, στους δήμους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος σε σύσκεψη που είχε προ ημερών με τους δημάρχους Έβρου και Ροδόπης, τον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο και τους αντιπεριφερειάρχες Έβρου κ. Πέτροβιτς και Ροδόπης κ. Τσαλικίδη.
Ο κ. Θεοδωρικάκος, απευθυνόμενος στους δημάρχους, είπε ότι η κυβέρνηση κατανοεί τα οικονομικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στους Δήμους λόγω της πανδημίας και γι’ αυτό λαμβάνει μέτρα στήριξης της Αυτοδιοίκησης.
Πέρα από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 5 εκατ. ευρώ, η οποία θα κατανεμηθεί οριζοντίως, έχει γίνει αναστολή στην καταβολή δόσεων των δανείων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αρχικώς για ένα τρίμηνο, και εξετάζεται η παράταση της αναστολής ή η μείωση του επιτοκίου.
Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στις δυνατότητες για ανάπτυξη που δίνει στην περιοχή η εφαρμογή του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», τονίζοντας ότι για την κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έχει προτεραιότητα.

Απευθυνόμενος στους Δημάρχους ο υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι Έλληνες όπως αντιμετωπίσαμε με επιτυχία την υγειονομική κρίση χάρη στις έγκαιρες αποφάσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και στην ενότητα και την αλληλεγγύη που επέδειξε ο ελληνικός λαός, έτσι θα αντιμετωπίσουμε την επικαλούμενη, εξ αιτίας του κορωνοϊού, οικονομική κρίση. «Σε αυτή τη μάχη βάλαμε πάνω απ’ όλα την αξία της ανθρώπινης ζωής και η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει σπουδαία συμβολή», είπε.
Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε την ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»:
« Για μεν τον Νομό Έβρου, κυρίως τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, αλλά όχι μόνο, επτά έργα προϋπολογισμού 17.000.000 εκατ. ευρώ, τα οποία εντάσσονται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για άμεση υλοποίηση, κυρίως για διασφάλιση των χρημάτων. Γιατί αυτό ήταν το πρόβλημα που υπήρχε με το προηγούμενο πρόγραμμα» είπε . «
Και σε ό,τι αφορά την Ροδόπη έργα προϋπολογισμού 11.000.000 ευρώ. Πρόκειται για πολύ σημαντικές παρεμβάσεις, οι οποίες αφορούν και στις δύο περιπτώσεις, υποδομές ύδρευσης, περιβαλλοντικές υποδομές αναβάθμισης των βιολογικών καθαρισμών. Δηλαδή έργα και παρεμβάσεις τα οποία στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στην ασφάλειά τους και στη δημόσια υγεία», πρόσθεσε.